Select Page

ПАТЕМ 2013-2016 / ByTheWay 2013-2016

ПАТЕМ 2013-2016 / ByTheWay 2013-2016
Партиципативен уметнички проект (публикација) / Participatory artistic project (publication)

ПАТЕМ – Друштво со ограничена одговорност: Весна Дунимаглоска, Ѓорѓи Крстески и Станко Павлески / ByTheWay – Limited Liability Company: Vesna Dunimagloska, Gjorgji Krsteski and Stanko Pavleski

2017

(more…)

Кога зградите би зборувале / If Buildings Could Talk

Кога зградите би зборувале / If Buildings Could Talk
Истражувачки процес обликуван во форма на перформанс / Research-based performative art project

Автор: Филип Јовановски / Author: Filip Jovanovski; Соработник: Дејан Ивановски / Collaborator: Dejan Ivanovski; Кураторка: Ивана Васева / Curator: Ivana Vaseva

Железничка зграда, Скопје / Railway Workers’ Residential Complex, Skopje
30.09. – 01.10.2017

(more…)

Роберт Јанкулоски: Го истражував фотографското творештво на браќата Манаки цели 16 години

Роберт Јанкулоски: Го истражував фотографското творештво на браќата Манаки цели 16 години
Интервју со Роберт Јанкуловски

Автор: Александар Ристевски
Извор: cooltura.mk
Објавено онлајн: 27.09.2017

(more…)

Вељо Ташовски: живот и творештво

Вељо Ташовски: живот и творештво
монографија / промоција
Проф д-р Владимир Величковски
НУ национална галерија на Македонија /
Даут-пашин амам, Скопје
1 јуни 2017, 12:30 ч.

Промотори: Милан Бешлиќ, проф. Костадин Танчев-Динка

Град без љубов

Град без љубов
публикација / есеи
Александар Петров

издавач: Темплум, Скопје
Едиција: Градот (книга 15)
Година: мај 2017

Промоција: Кино Култура
8 мај 2017, 20:00 ч.
За книгата ќе зборуваат: Невена Георгиева, Дејан Ивановски и Даниела Симоновска.

 

Полицијата не одлучува што е уметност, а што порнографија, рекол во 1937 сликарот Никола Mартиноски

Полицијата не одлучува што е уметност, а што порнографија, рекол во 1937 сликарот Никола Mартиноски

Кон монографијата „Никола Мартиноски до 1945“ (издание на Националната галерија на Македонија; автор: д-р Кирил Пенушлиски)
Автор: не е наведен
sdk.mk
6 мај 2017

(more…)

Месец на Никола Мартиноски

Месец на Никола Мартиноски
изложба, монографија, предавање

Во организација на Националната галерија на Македонија,
мај 2017, објект: Мала станица, Скопје

(more…)

страна 1 од 1712345...10...најстари »