Select Page

Урбаната уметност како форма на критика и активизам

Урбаната уметност како форма на критика и активизам
(Конференција за друштвени активизам „ENGAGE”)

Видео документација од говорот на Никола Писарев
Органзација: Младински образовен форум (МОФ) и Радио МОФ

Кино Култура, Скопје
10.06.2017

(more…)

Кураторски размени: Простори, функции, фикции и други заеднички именители / Curating Exchange: Spaces, Functions, Fictions and Other Commons

Кураторски размени: Простори, функции, фикции и други заеднички именители / Curating Exchange: Spaces, Functions, Fictions and Other Commons
6ти интернационален симпозиум / 6th international symposium

Куриран од Јованка Попова, Христина Иваноска и Јане Чаловски (Проектен простор „Прес ту егзит” – Скопје) /
Curated by Jovanka Popova, Yane Calovski and Hristina Ivanoska (Press to Exit project space – Skopje)

(more…)

ПАРТИЗАНУВАЊЕ – траги на борбата

ПАРТИЗАНУВАЊЕ – траги на борбата
Едновечерен изложбен настан
Кураторка: Ивана Васева

Уметници: Игор Грубиќ (Загреб), Ивана Драгшиќ (Скопје), Филип Јовановски (Скопје), Здружение КУРС (Белград)

Место: Сојуз на здруженијата на борците од НОВ – Грaдски одбор Скопје (адреса: бул. Климент Охридски 58, спрат 3)
30 март 2017 год, 19:00 – 23:00 ч.

 

(more…)

Constanza & Can Serrat

Constanza & Can Serrat
film projection & presentation

by Natasha Nedelkova and Sophie Blais

.

.

Галерија 7, Скопје
20 февруари 2017

.

КРИК – Фестивал за критичка култура / CRIC – Festival of Critical Culture

КРИК – Фестивал за критичка култура /
CRIC – Festival of Critical Culture
Контрапункт / Kontrapunkt
Есперанца / Esperanza

Кинотека на Македонија;
Национална галерија на Македонија – објект Чифте амам
18 ноември – 3 декември 2016

 

 

(more…)

Иднината е меѓу твоите нозе: Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија

Иднината е меѓу твоите нозе:
Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија
проекции / предавања / дискусии
Коалиција СЗПМЗ

Кино Култура / Кино Фросина / Концепт 37
21-23 октомври 2016

 

 

(more…)

Skopje modernist architecture

Skopje modernist architecture
lecture (video documentation)
Nikola Uzunovski

Lost Futures – Sonica Festival Symposium, Slovenska Kinoteka, Ljubljana
29.09.2016

(more…)

Skopje Pride Weekend 2016

Skopje Pride Weekend 2016
манифестација

Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници и
ЛГБТИ-Центар за поддршка при Хелсиншкиот комитет

Кино Култура, Скопје
23-26 јуни 2016

 

(more…)

Nationless? Reflective nostalgia and its everyday aesthetics

Nationless? Reflective nostalgia and its everyday aesthetics
Exhibition/Presentations/Discussion/Video projections

“Nationless : Exploring the political and artistic possibilities for an autonomous subjectivity”
Multilateral collaborative research project
(Thessaloniki, Skopje, Belgrade, Pristina, Tirana)

(more…)

АКТО 10: Врвна колекција на АКТО сеќавања и иднини 2006-2015 вол.2 / AKTO 10: The ultimate golden collection of AKTO memories and futures 2006-2015 Vol. 2

АКТО 10: Врвна колекција на АКТО сеќавања и
иднини 2006-2015 вол.2 /
AKTO 10: The ultimate golden collection of AKTO
memories and futures 2006-2015 Vol. 2

АКТО Фестивал за современи уметности/
AKTO Festival of contemporary arts

 

Куратори: Ивана Васева, Филип Јовановски
Curators: Ivana Vaseva, Filip Jovanovski

(more…)

страна 1 од 41234