Select Page

ТЕКСТИЛиЈАДа

ТЕКСТИЛиЈАДа
Фестивал: Култура за, култура со, култура од текстилните работници/чки

Организатор: „ГЛАСЕН ТЕКСТИЛЕЦ“ – ШТИП и КУЦ ТЕКСТИЛ
Партнери: Факултет за работи што не се учат / АКТО фестивал за современи уметности

Штип

15-16.12.2017

(more…)

Whose Revolution?

Whose Revolution?
two-day forum
Institute of social sciences and humanities (ISSH) – Skopje /
Kino Kultura, Skopje, May 5-6, 2017

(more…)

КРИК – Фестивал за критичка култура / CRIC – Festival of Critical Culture

КРИК – Фестивал за критичка култура /
CRIC – Festival of Critical Culture
Контрапункт / Kontrapunkt
Есперанца / Esperanza

Кинотека на Македонија;
Национална галерија на Македонија – објект Чифте амам
18 ноември – 3 декември 2016

 

 

(more…)

Иднината е меѓу твоите нозе: Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија

Иднината е меѓу твоите нозе:
Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија
проекции / предавања / дискусии
Коалиција СЗПМЗ

Кино Култура / Кино Фросина / Концепт 37
21-23 октомври 2016

 

 

(more…)

Skopje Pride Weekend 2016

Skopje Pride Weekend 2016
манифестација

Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници и
ЛГБТИ-Центар за поддршка при Хелсиншкиот комитет

Кино Култура, Скопје
23-26 јуни 2016

 

(more…)

Уметничкиот активизам и агонистичките простори: Дали креативниот отпор го обезбедува правото на град?

Уметничкиот активизам и агонистичките простори: Дали креативниот отпор го обезбедува правото на град?
критичка расправа,
Монтажна Галерија, Парк на франкофонијата, Скопје
04.06.2016

(more…)

Nationless? Reflective nostalgia and its everyday aesthetics

Nationless? Reflective nostalgia and its everyday aesthetics
Exhibition/Presentations/Discussion/Video projections

“Nationless : Exploring the political and artistic possibilities for an autonomous subjectivity”
Multilateral collaborative research project
(Thessaloniki, Skopje, Belgrade, Pristina, Tirana)

(more…)

АКТО 10: Врвна колекција на АКТО сеќавања и иднини 2006-2015 вол.2 / AKTO 10: The ultimate golden collection of AKTO memories and futures 2006-2015 Vol. 2

АКТО 10: Врвна колекција на АКТО сеќавања и
иднини 2006-2015 вол.2 /
AKTO 10: The ultimate golden collection of AKTO
memories and futures 2006-2015 Vol. 2

АКТО Фестивал за современи уметности/
AKTO Festival of contemporary arts

 

Куратори: Ивана Васева, Филип Јовановски
Curators: Ivana Vaseva, Filip Jovanovski

(more…)

111 тези за ГТЦ

111 тези за ГТЦ
Публикација / зборник на текстови
уредници: Ивана Васева, Филип Јовановски

Промоција: Мобилна/монтажна галерија на Центарот за современи уметности (ЦАЦ), Скопје
23 Април 2015, 12.00 ч.

Издавач: ФРУ – Факултет за работи што не се учат, Битола
Година: Април 2015

(more…)

Dangerous Acts, Starring the Unstable Elements of Belarus / Опасни дела, со Нестабилните белоруски елементи

Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus /
Опасни дела со Нестабилните белоруски елементи
Филмска проекција и дискусија / Movie projection and Discussion

11 декември 2014, четврток, 18 часот
ЕУ Инфо центар, Скопје

(more…)

страна 1 од 212