Select Page

Корумпирани пејзажи / Corrupted Landscapes

Корумпирани пејзажи / Corrupted Landscapes
самостојна изложба / solo exhibition

Оливер Мусовиќ / Oliver Musovik

Мобилна/монтажна галерија на ЦСУ Центарот за современи уметности, Скопје / CAC Contemporary Art Center Mobile/Montage Gallery, Skopje

26.10.-3.11.2017

 

(more…)

Инвестирање во уметноста/ културата или можности за демаскирање

Инвестирање во уметноста/ културата или можности за демаскирање

Јавна дискусија (дел од Дискурзивно – едукативната програма Совршениот уметник”, курирана од Ивана Васева)

Кино Култура, Скопје
17.06.2017

(more…)

Неколку примери во современото кураторство: три изложби 2014-2017

Неколку примери во современото кураторство: три изложби 2014-2017

Предавање на Џон Блеквуд и разговор со Бојан Иванов

ЛГБТИ центар за поддршка, Скопје

20 мај 2017, 12 – 14 часот

Настанот е дел од проектот „Соовршениот уметник: Дискурзивно – едукативна програма” во рамки на наградата ДЕНЕС (мај-јули 2017) во организација на Центар за современи уемтности- Скопје и Факултет за работи што не се учат (ФРУ) – Битола

(more…)

Совршениот уметник: „Отворени образовни курикулуми – критички единки и колективи“

Совршениот уметник: „Отворени образовни курикулуми – критички единки и колективи“
Дискусија
Модератори: Ивана Васева, Филип Јовановски
Краток Вовед: Милан Живковиќ

Кино Култура, Скопје,
13 мај 2017, 13:30-15:30 ч.

Учесници:
Слободанка Стевческа (ФЛУ-Скопје), Јана Јакимовска (УГД-Штип), Ладислав Цветковски (ФЛУ-Скопје), Љуљзиме Лека-Мулаку (ДУТ)

(more…)

Девалоризација

Девалоризација
самостојна изложба

Галапче Галапчев

Центар за современи уметности – Скопје, Мобилна/монтажна галерија

Отворање: 31 мај 2016, 20:00 ч.

 

 

За ликовната критика: Разговор со Небојша Вилиќ, Бојан Иванов и Зоран Петровски

За ликовната критика: Разговор со Небојша Вилиќ, Бојан Иванов и Зоран Петровски

Во склоп на проектот „Радио Слободно Скопје” на Ѓорѓе Јовановиќ

Разговорот го водат Ѓорѓе Јовановиќ и Никола Узуновски

Мобилно/Монтажна галерија – Центар за современи уметности, Скопје, април 2016

(more…)

АКТО 10: Врвна колекција на АКТО сеќавања и иднини 2006-2015 вол.2 / AKTO 10: The ultimate golden collection of AKTO memories and futures 2006-2015 Vol. 2

АКТО 10: Врвна колекција на АКТО сеќавања и
иднини 2006-2015 вол.2 /
AKTO 10: The ultimate golden collection of AKTO
memories and futures 2006-2015 Vol. 2

АКТО Фестивал за современи уметности/
AKTO Festival of contemporary arts

 

Куратори: Ивана Васева, Филип Јовановски
Curators: Ivana Vaseva, Filip Jovanovski

(more…)

111 тези за ГТЦ

111 тези за ГТЦ
Публикација / зборник на текстови
уредници: Ивана Васева, Филип Јовановски

Промоција: Мобилна/монтажна галерија на Центарот за современи уметности (ЦАЦ), Скопје
23 Април 2015, 12.00 ч.

Издавач: ФРУ – Факултет за работи што не се учат, Битола
Година: Април 2015

(more…)

Фаќалки, за ветар во магла

Фаќалки, за ветар во магла
самостоен проект / кинетички инсталации

Снежана Алтипармак

Центар за современи уметности Скопје
Мобилна/монтажна галерија
9-15 јули 2014

Текст: Владимир Јанчевски

 

(more…)

страна 1 од 712345...најстари »