Select Page

Инвестирање во уметноста/ културата или можности за демаскирање

Инвестирање во уметноста/ културата или можности за демаскирање

Јавна дискусија (дел од Дискурзивно – едукативната програма Совршениот уметник”, курирана од Ивана Васева)

Кино Култура, Скопје
17.06.2017

(more…)

Урбаната уметност како форма на критика и активизам

Урбаната уметност како форма на критика и активизам
(Конференција за друштвени активизам „ENGAGE”)

Видео документација од говорот на Никола Писарев
Органзација: Младински образовен форум (МОФ) и Радио МОФ

Кино Култура, Скопје
10.06.2017

(more…)

Совршениот уметник: „Отворени образовни курикулуми – критички единки и колективи“

Совршениот уметник: „Отворени образовни курикулуми – критички единки и колективи“
Дискусија
Модератори: Ивана Васева, Филип Јовановски
Краток Вовед: Милан Живковиќ

Кино Култура, Скопје,
13 мај 2017, 13:30-15:30 ч.

Учесници:
Слободанка Стевческа (ФЛУ-Скопје), Јана Јакимовска (УГД-Штип), Ладислав Цветковски (ФЛУ-Скопје), Љуљзиме Лека-Мулаку (ДУТ)

(more…)

Град без љубов

Град без љубов
публикација / есеи
Александар Петров

издавач: Темплум, Скопје
Едиција: Градот (книга 15)
Година: мај 2017

Промоција: Кино Култура
8 мај 2017, 20:00 ч.
За книгата ќе зборуваат: Невена Георгиева, Дејан Ивановски и Даниела Симоновска.

 

Whose Revolution?

Whose Revolution?
two-day forum
Institute of social sciences and humanities (ISSH) – Skopje /
Kino Kultura, Skopje, May 5-6, 2017

(more…)

Иднината е меѓу твоите нозе: Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија

Иднината е меѓу твоите нозе:
Сексуалноста и родот во алтернативниот филм и видео во Југославија
проекции / предавања / дискусии
Коалиција СЗПМЗ

Кино Култура / Кино Фросина / Концепт 37
21-23 октомври 2016

 

 

(more…)

Skopje Pride Weekend 2016

Skopje Pride Weekend 2016
манифестација

Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници и
ЛГБТИ-Центар за поддршка при Хелсиншкиот комитет

Кино Култура, Скопје
23-26 јуни 2016

 

(more…)