Select Page

Уметникот како номад / The Artist As a Nomad

Уметникот како номад / The Artist As a Nomad
Групна изложба и промоција на магазинот NOMADS.mk / Group exhibition and promotion of the NOMADS.mk magazine

Јавна соба, Скопје / Public Room, Skopje
Отворање: 27.12.2017

(more…)

Линеарен цртеж

Линеарен цртеж / Linear Drawing
групна изложба / group exhibition

Кураторка: Марика Бочварова Плавевска / Curator: Marika Bochvarova Plavevska

Музеј на современата уметност, Скопје / Museum of Contemporary Art, Skopje
16.12.2017 – 12.2018

(more…)

ПАТЕМ 2013-2016 / ByTheWay 2013-2016

ПАТЕМ 2013-2016 / ByTheWay 2013-2016
Партиципативен уметнички проект (публикација) / Participatory artistic project (publication)

ПАТЕМ – Друштво со ограничена одговорност: Весна Дунимаглоска, Ѓорѓи Крстески и Станко Павлески / ByTheWay – Limited Liability Company: Vesna Dunimagloska, Gjorgji Krsteski and Stanko Pavleski

2017

(more…)

Бежан – Back to the 70’s

Бежан – Back to the 70’s / Bezan – Back to the 70’s
самостојна изложба / solo exhibition

Драгољуб Бежан / Dragoljub Bezan

 

Галерија МКЦ, Скопје / MKC Gallery, Skopje

01-28.11.2017

(more…)

Корумпирани пејзажи / Corrupted Landscapes

Корумпирани пејзажи / Corrupted Landscapes
самостојна изложба / solo exhibition

Оливер Мусовиќ / Oliver Musovik

Мобилна/монтажна галерија на ЦСУ Центарот за современи уметности, Скопје / CAC Contemporary Art Center Mobile/Montage Gallery, Skopje

26.10.-3.11.2017

 

(more…)

Captured State : New Art from Macedonia

Captured State : New Art from Macedonia
Group exhibition / public discussion

Curated by Jon Blackwood

Artists: Ephemerki, Verica Kovacevska, OPA (Obsessive Possessive Aggression), Igor Toshevski

Sciennes Gallery, Summerhall, Edinburgh, UK
6 October – 30 November 2017

(more…)

Роберт Јанкулоски: Го истражував фотографското творештво на браќата Манаки цели 16 години

Роберт Јанкулоски: Го истражував фотографското творештво на браќата Манаки цели 16 години
Интервју со Роберт Јанкуловски

Автор: Александар Ристевски
Извор: cooltura.mk
Објавено онлајн: 27.09.2017

(more…)

„О“ како оргазам или Прослава на животот

„О“ како оргазам или Прослава на животот

Кон изложбата „О“ на Јана Јакимовска отворена на 25 мај 2017 г. во галеријата „Ко­Ра“ во Скопје (предговор во каталогот од изложбата)

Емил Алексиев

објавен на okno.mk

31.05.2017

(more…)

Кураторски размени: Простори, функции, фикции и други заеднички именители / Curating Exchange: Spaces, Functions, Fictions and Other Commons

Кураторски размени: Простори, функции, фикции и други заеднички именители / Curating Exchange: Spaces, Functions, Fictions and Other Commons
6ти интернационален симпозиум / 6th international symposium

Куриран од Јованка Попова, Христина Иваноска и Јане Чаловски (Проектен простор „Прес ту егзит” – Скопје) /
Curated by Jovanka Popova, Yane Calovski and Hristina Ivanoska (Press to Exit project space – Skopje)

(more…)

страна 1 од 2212345...1020...најстари »